EEN ključni instrument unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi

22.11.2018

Povodom obeležavanja deset godina uspešne realizacije projekta Evropska mreža preduzetništva, dodeljene su nagrade kompanijama koje su na najuspešniji način iskoristile usluge mreže i potpisale poslovne ugovore sa firmama iz inostranstva. Uručene su zahvalnice partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji. Kako je istaknuto na svečanosti, EEN je ključni instrument strategije EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), rekao je da je Srbija od samog početka uključena u EEN i da je skoro 17.000 srpskih i malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže. Cilj EEN, objasnio je Čadež, jeste otvaranje vrata i pružanje mogućnosti malim i srednjim preduzećima za učešće u poslovnim susretima i misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, u oblasti zaštite intelektualne svojine, razvoja istraživačkih projekata, podrška u tumačenju i primeni propisa, do mogućnosti korišćenja programa i fondova EU.
„Najvidljivija i najkonkretnija korist za kompaniju meri se brojem ugovora. Više od 300 malih i srednjih kompanija, uz podršku EEN, potpisalo je ugovore sa inostranim partnerima, izašlo na strana tržišta ili ojačalo poziciju na onima na kojima su već poslovali“, rekao je Čadež.
Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istakla je da nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog sektora malih i srednjih preduzeća. „Mala i srednja preduzeća su kičma i oslonac najrazvijenijih evropskih regiona. Kada postanemo članica i mi ćemo imati pristup strukturnim fondovima EU koji su neuporedivi u odnosu na ono što danas koristimo kao zemlja kandidat“, rekla je Joksimovićeva.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ohrabrio je kompanije da najbolji način iskoriste usluge EEN i mnogobrojne alate koje nudi i podsetio da su predstavnici Evropskog investicionog fonda i pet banaka u Srbiji potpisali ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća, što je veoma važno za razvoj ovoga sektora.
Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazao je na važnost uspostavljanja čvrstih veza između obrazovanja i nauke sa privredom, kao i da se sistemski radi na tome, posebno na uvođenju dualnog obrazovanja.
Marko Kovačević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS i koordinator Konzorcijuma EEN Srbija predstavio je rezultate projekta u protekloj deceniji. Svečanosti je prisustvovao Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, predstavnici poslovnih asocijacija, akademske zajednice.
Jubilarne nagrade EEN uručene su predstavnicima kompanije Swiftty d.o.o. Beograd – IT start-up koji predstavlja prvu „cloud responsive“ platformu za konverziju PSD u HTML 5 i CSS 3 fajlove.

Laureati su i Resor d.o.o Gadžin Han – preduzeće za proizvodnju novih i remont starih komunalnih nadogradnji, Ukras d.o.o. Vranje – preduzeće za proizvodnju zaštitnih rukavica, Vitalis Komerc d.o.o. Niš – preduzeće za proizvodnju medicinskih preparata, Beauty Imagini Beograd – holistički centar koji se bavi tradicionalnim tehnikama masaže, antistres i detoks programima.

Nagrađeni su i Marija Handmade Šabac – umetnička radionica za izradu odeće i nakita, WIKA Merna tehnika d.o.o. Beograd – preduzeće za proizvodnju elektronskih, mehatroničkih i mehaničkih instrumenata za merenje pritiska; Belit Beograd – kompanija za dizajn, razvoj, implementaciju i integraciju IT rešenja i udruženje „Leskovački ajvar“ koje čini 15 proizvođača Jablaničko-pčinjskog okruga i jedino ima registrovanu oznaku geografskog porekla pod nazivom „leskovački ajvar“. Nagrada je pripala i kompaniji Jasmil Arilje.

Izvor: PKS