Odličan ekonomski put Srbije,očekuju se nove investicije

02.02.2018

Srbija se prema oceni predsednika Asocijacije evropskih privrednih komora (Eurochambres) i predsednika Privredne komore Austrije Kristofa Lajtla, nalazi na odličnom ekonomskom putu i u narednom periodu mogu se očekivati nove investicije iz ove zemlje.

 

 

Lajtl kaže da se ulaganja mogu očekivati u svim sektorima kako u oblasti trgovine tako i u uslužnom sektoru, a sutrašnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Austriji, ocenjuje kao dobru priliku da se austrijska preduzeća dodatno informišu o mogućnostima za ulaganje u našu zemlju.

„Srbija se nalazi na odličnom ekonomskom putu i može da očekuje nove investicije iz Austrije s obzirom na poverenje koje uživa među stranim investitorima, a taj trend je svakako uzlazan“, ističe Lajtl u razgovoru za Tanjug.

Kaže da je zadovoljan kako su austrijska preduzeća pozicionirana u Srbiji i objašnjava da ih najviše ima, kako u uslužnom sektoru, tako i u bankarskom i sektoru osiguranja.

Ocenjuje da razvoj kreativne industrije na koju, kaže, Srbija dosta polaže, treba takođe da bude na spisku novih investicija iz Austrije.

„U tom svetlu treba gledati sutrašnju državnu posetu Austriji predsednika Vučića. Srbija se svakako nalazi u središstu pažnje, u izvesnom fokusu, i sigurno će biti prilika i mogućnost da se austrijska preduzeća informišu o mogućnostima ulaganja u vasoj zemlji“, kaže Lajtl.

Smatra da je veoma važno nastaviti ekonomsko povezivanje regiona što je deo i strategije Komorskog investicionog foruma (KIF) jer će se na taj način, kaže, stvoriti zajednička infrastruktura pre pristupanja Srbije EU.

„Prethodno je bitno i regionalno umrežavanje i pozabaviti se problemima koji se tiču mladih i njihovog zaposlenja.

U tom smislu već se čine koraci kako bi se obezbedila kvalifikovana struktura budućih zaposlenih“, kaže Lajtl.

Dodaje da se u sferi obrazovanja Srbija nalazi na evropskom putu a to potvrđuje i usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju jer će taj zakon , smatra, omogućiti da se zaposli veći broj mladih u Srbiji.

„Stručno obrazovanje povećava šansu mladim ljudima da nađu zaposlenje po okončanju ovog vida obrazovanja.Iskustva Austrije i drugih zemalja koje primenjuju sistem dualnog obrazovanja u Evropi pokazuje da je stopa nezaposlenosti mladih niža nego u zemljama koje ne primenjuju taj vid obrazovanja“, zaključuje on.

 

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: Tanjug