Održan sastanak nacionalnih kontakt institucija projekta Erazmus za mlade preduzetnike

09.03.2018

U organizaciji Izvršne agencije Evropske komisije za mala i srednja preduzeća (EASME), Asocijacije evropskih komora i Direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP u Briselu je održan sastanak nacionalnih kontakt institucija koje učestvuju u realizaciji EU programa Erazmus za mlade preduzetnike.

 

Od 1. februara 2018. godine Privredna komora Srbije je nacionalna kontakt institucija za realizaciju programa „Erazmus za mlade preduzetnike“ u Srbiji.  Događaj je otvorila Natalija Martinez Paramo, predstavnica EASME i istakla značaj ovog programa za preduzetnike, posebno u oblasti razvoja preduzetničkih veština i poslovanja u inostranstvu. Predstavnici Asocijacije evropskih komora i Evropske komisije – Direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP takođe su istakli mogućnosti koje preduzetnici imaju ukoliko učestvuju u programu i izneli statističke podatke koji govore da je program izuzetno značajan za mlade preduzetnike i da su rezultati njihovog poslovanja bolji nakon učešća u programu i boravka u kompaniji u inostranstvu. Održane su i prezentacije na temu promotivnih aktivnosti koje su u obavezi da realizuju posredničke organizacije i pruženi korisni saveti prilikom organizacije događaja sa ciljem promocije programa.

 

 

Učesnici skupa imali su priliku da na radionici „Kako realizovati uspešnu prekograničnu razmenu“ upoznaju primere najbolje prakse iz ove oblasti, kao i sagledaju rešenja za probleme koji mogu se pojaviti u sprovođenju programa.

Erazmus za mlade preduzetnike pokrenula je Evropska komisija 2009. godine na inicijativu Evropskog parlamenta. Preduzetnici koji su učestvovali u programu u EU zemljama ističu da su njihova preduzeća otpornija, više rastu i u njima se stvara više radnih mesta. Približno 87 odsto start-up preduzeća, koja su osnovali učesnici programa i danas posluju, dok je prosečna stopa opstanka start-up  preduzeća u Evropi nakon tri godine poslovanja 57 procenata. Osim toga, zbog saradnje sa evropskim privrednicima, ona su i aktivnija na stranim tržištima. Skup u Briselu održan je 5. i 6. marta.

U PKS program koordinira Centar za EU integracije, a sve informacije možete dobiti na 3300 937, ili elektronskim putem na eu@pks.rs, kao i na web stranici https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

Izvor: Privredna komora Srbije