Učestvujte na Akademiji cirkularne ekonomije PKS

12.07.2018

Strategija pametnog, inkluzivnog i održivog rasta Srbije i nova industrijska politika jeste nacionalni prioritet za našu ekonomiju. Industrijska politika uključuje set politika, mera i intervencija ka promeni i unapređenju ekonomske strukture, upotrebi novih tehnologija i izgradnji novih poslovnih modela. Najteži posao jeste sigurno implementacija same strategije u kompanijama, za koju su potrebna nova znanja i veštine, jačanje konkurentnosti i održivosti proizvodnje kao i izvoznih potencijala.

Evropska komisija usvojila je ambiciozni paket mera o cirkularnoj ekonomiji koji ima za cilj upotrebu i ponovnu upotrebu resursa kako bi se smanjila proizvodnja otpada, što zahteva temeljne promene u čitavom lancu vrednosti. Prednosti cirkularne ekonomije:

  • Bezbedno i održivo snabdevanje industrije sirovinama
  • Smanjenje troškova proizvodnje i odlaganja otpada
  • Kreiranje novih radnih mesta
  • Podrška inovacijama i konkurentnosti
  • Smanjenje uvozne zavisnosti zemlje
  • Podizanje vrednosti lokalno proizvedenih roba i usluga

Trenutni sistem proizvodnje i potrošnje u Srbiji funkcioniše po lineranom modelu, koji je poznat kao „uzmi – koristi/napravi – odloži”. Prirodni resursi se koriste za izradu proizvoda, koji će biti bačeni na kraju njihovog životnog veka. Zato su potrebne promene!

 

Po prvi put u 2018. godini, Privredna komora Srbije organizuje program obuke za MSP na temu cirkularne ekonomije, uz podršku EIT Climate-KIC i UNDP projekta “Climate Smart Urban Development”. Polaznici obuke naučiće kako da analiziraju trenutno stanje u kompaniji u pogledu efikasnosti procesa rada i korišćenja materijala. Koje sistemske promene su potrebne da svoje inovativne ideje primene i optimizuju svoje poslovanje. Akademija cirkularne ekonomije primenjuje veoma praktičan pristup, pružanjem osnovnih teoretskih informacija uz predstavljanje najboljih praksi i postignutih benefita. Obuku će održati domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti cirkularne ekonomije.

 

Nacrt programa obuke sa terminima:

07-08.09.2018. (1. nedelja) Uvod: Koncept cirkularne ekonomije, najbolje prakse i benefiti
14-15.09. 2018. (2. nedelja) Alat 1: Analiza trenutnih performansi sistema kroz analizu toka materijala i analizu procene životnog ciklusa
21-22.09. 2018. (3. nedelja) Alat 2: Razvoj inovativnih ideja i rešenja backcasting metodom i predstavljanje novih biznis modela
05.10. 2018. (4. nedelja) Predstavljanje i analiza rezultata grupnog rada, networking
Tokom septembra Grupni rad na zadatu temu

 

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite najkasnije do 05. avgusta, popunjavanjem aplikacione forme na adresi https://goo.gl/forms/ihIyUQIdYhBfYoEv2. Broj polaznika obuke je ograničen, učešće je oslobođeno kotizacije, polaznici dobijaju sertifikat PKS o pohađanoj obuci. Obuka će biti održana na engleskom jeziku u prostorijama PKS-PKB Kneza Miloša 12, Beograd. Kontakt osobe za dodatna pitanja: Isabel Airas (M: 066 875 1190, E: isabel.airas@pks.rs) i Ivana Putnik (M: 066 875 1158, E: ivana.putnik@pks.rs).