Srbija najbolja u regionu po privlačenju investicija

01.02.2018

Srbija je po svim ekonomskim analizama domaćih i stranih institucija ekonomski stabilna zemlja koja se nalazi na putu pridruživanja Evropskoj uniji, zajednička je ocena učesnika konferencije EU – Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje. Skup je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, u okviru posete Antonija Tajanija, predsednika Evropskog parlamenta Srbiji.

Evropski zvaničnici koji su učestvovali na konferenciji jednoglasno su ocenili da su mere fiskalne konsolidacije i privlačenje stranih investicija doprineli osetnom rastu broja zaposlenih i povećanju ugleda Srbije u međunarodnim okvirima.

Srbija je daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, a plan nam je da radimo na ojačavanju malih i srednjih preduzeća, poručila je premijerka Ana Brnabić podsetivši da su prioriteti naše zemlje privlačenje stranih investicija, ulazak u EU i ekonomija zasnovana na inovacijama.

Obraćajući se učesnicima konferencije EU – Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje. Brnabić je rekla da je Evropska unija ubedljivo najznačajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu dodajući da je u poslednjih pet godina robna razmena Srbije sa EU povećana za 47 odsto, dok je izvoz Srbije u EU povećan za 80 odsto.

Premijerka je rekla da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uslove poslovanja i stabilne finansije.

„Malo je ekonomija poput naše koje svoju malu veličinu nadoknađuju brojnim regionalnim sporazumima, a jače privlačenje direktnih stranih investicija bilo je I ostaje naš prioritet. Tako povećava broj zaposlenih, ubrzava se ekonomski rast i smanjuje se siromaštvo“, istakla je Brnabić.

Ocenjuje da je Srbija atraktivna zemlja za investicije, jer se nakon sprovođenja teških reformi sada nalazi na dobrom putu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članovi EU pre 2025. godine.
Optimističan je po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranju nekih koja su već otvorena i što je više od polovine građana Srbije za članstvo u EU.

Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU zahvaljujući svojim postignućima, rekao je Tajani i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na angažovanju.

„Danas sam posle sastanaka optimističniji nego juče zbog snažnog angažmana predsednika i Vlade Srbije. To je poruka za investitore koja dolazi iz Beograda u Evropu“, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da se mora ojačati sektor malih i srednjih preduzeća i realna ekonomija kako bi se smanjila nezaposlenost i otvorila nova radna mesta.

Više puta je istakao da je Srbija deo Evrope i da su Srbi Evropljani, jer dele iste vrednosti, istoriju i identitet.

Predsednik Evropskog parlamenta rekao je da se pored smanjenja nezaposlenosti mladih mora raditi na suzbijanju ilegalnih migracija, kao i na povećanju bezbednosti. Srbija je, po rečima Tajanija, ključni igrač na Balkanu i važna je za izgradnju mira i stabilnosti.

Potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapijeko najavio je da će EIB u narednim danima potpisati više ugovora sa bankama koje posluju u Srbiji, kako bi se obezbedili krediti za jačanje malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Skanapijeko je rekao da je u 2017. godini, Evropska investiciona banka obezbedila 78,2 milijardi evra za investicije širom Evrope i sveta, a deo tog novca ići će i u zemlje Zapadnog Balkana i u Srbiju.

„Poslednjih deset godina EIB je obezbedio sedam milijardi evra za Zapadni Balkan za unapređenje regionalnih i opštinskih mreža puteva i škola… Ideja je podsticanje konkurentnosti u regionu i fokusirani smo na mala i srednja preduzeća“, objašnjava Skanapijeko.

Na konferenciji EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje potpisana su dva seta sporazuma koji se odnose na rekonstrukciju brze pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i na podršku regionalnom stambenom programu.

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je potpisivanje više sporazuma i ugovora koje finansira EIB rezultat višegodišnjeg rada nadležnih ministarstava i poručio da je važno da se već  razgovara o konkretnim poslovima.  „Predstavnici kompanija, kojih je na konferenciji više od 160, razgovaraju već danas o konkretnim poslovima na B2B susretima koje je organizovala Komora“, rekao je Čadež.

Prvi set sporazuma koji su potpisani, kako je rečeno, vredi više od 200 miliona evra, a reč je o kreditima i o bespovratnim sredstvima EU, i odnosi se na rekonstrukciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad, dela Koridora 10.

Drugi sporazum je o bespovratnim sredstvima od 18 miliona evra, a odnosi se na podršku regionalnog stambenog programa kojim je obezbeđeno ukupno 105 miliona evra za izgradnju blizu 6.300 stambenih jedinica za izbeglice i raseljena lica iz bivše Jugoslavije.Potpisivanju sporazuma su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, i njena koleginica zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU Sem Fabrici, Antonio Tajani predsednik Evropskog parlamenta, Kristof Lajtl, predsednik Evrokomora i Privredne komore Austrije.

U okviru konferencije organizovana je panel diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici evropskih asocijacija za podršku malim i srednjim preduzećima, Ministarstva privrede Srbije, EIB, Evropske banke za obnovu i razvoj, privrednici. U drugom delu konferencije održani su  poslovni susreti predstavnika kompanija iz Srbije, EU i zemalja Zapadnog Balkana.
Izvor: Privredna komora Srbije
Foto: Tanjug