Standardima protiv COVID-19

31.03.2020

Na zahtev Evropske komisije, evropske organizacije za standardizaciju CEN i CENELEC, posredtsvom svojih nacionalnih tela za standarde, omogućili su besplatno preuzimanje čitave serije evropskih i međunarodnih standarda za medicinska sredstva i ličnu zaštitnu opremu. Institut za standardizaciju Srbije odmah je postupio po ovoj preporuci i omogućio domaćim proizvođačima i široj javnosti da pristupe, čitaju i besplatno preuzmu standarde iz ovih oblasti.

“Ohrabrujem proizvođače da procene mogućnosti za proširivanje i diverzifikaciju proizvodnje, oslanjajući se na pozitivne primere kao što su proizvođači tekstila i obuće koji su otpočeli da proizvode zaštitne maske i zaštitna odela”, izjavio je Tjeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.

Kao doprinos globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19, CEN i CENELEC odlučile su da serije evropskih (EN) standarda za medicinska sredstva i ličnu zaštitnu opremu budu besplatne i dostupne sa ciljem podrške rešavanju problema nestašice zaštitnih maski, rukavica i drugih proizvoda koji su danas dragoceni u borbi za zaštitu zdravlja stanovništva.

“U našoj borbi protiv koronavirusa moramo delovati brzo, solidarno i koordinisano. Potrebni su nam hrabrost i inovativni načini za proizvodnju potrebne opreme”, rekao je Breton.

Link ka uputstvu za besplatno preuzimanje evropskih standarda za medicinska sredstava, zaštitnu opremu, bezbednost i otpornost dostupan je OVDE

Izvor: PKS