Više od 17.000 kompanija u Srbiji koristi usluge Evropske mreže preduzetništva

11.09.2019

Privredna komora Srbije (PKS) bila je domaćin ovogodišnje Regionalne konferencije Evropske mreže preduzetništva koja je okupila oko 80 predstavnika ove mreže iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i zvaničnike Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME).

Cilj konferencije bio je jačanje saradnje i  razmena iskustava partnera u konzorcijumu kako bi se unapredile usluge koje ova mreža institucija pruža malim i srednjim preduzećima u razvoju inovativnih ideja, transferu tehnologija ali i pronalasku novih tržišta i poslovnih partnera.

U prethodnih 11 godina, preko 17.000 malih i srednjih preduzeća koristilo je usluge Konzorcijuma EEN Srbije, a preko 3.500 učestvovalo je na bilateralnim susretima i kompanijskim misijama i ostvarilo kontakte sa poslovnim partnerima, izjavio je Nemanja Žugić, potpredsednik PKS na današnjoj konferenciji. On je dodao da je u tom periodu, 315 malih i srednjih preduzeća iz Srbije potpisalo poslovne ugovore sa inostranim partnerima, najviše iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, IKT, tekstilne, metalske i drvne industrije.

Branimir Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede najavio je da će malim i srednjim preduzećima u Srbiji biti dostupno više od 740 miliona evra povoljnih kredita u narednom periodu u okviru programa Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, a zajmovi srpskim firmama biće obezbeđeni kroz pet finansijskih posrednika odnosno banaka.

O postignutim uspesima i dobrim iskustvima u okviru Evropske mreže preduzetništva govorili su i predstavnici Evropske komisije, Đakomo Matinošef Generalnog direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Evropske komisije (DG Grow), kao i predstavnici Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME)-Natalija Martinez Paramodirektorka odeljenja za COSME  i Mjuriel de Grandedirektorka Sektora za monitoring i evaluaciju.

Evropska mreža preduzetništva je projekat koji se sprovodi u okviru programa COSME, a Srbija mu je pristupila 2015.godine. Ukupan budžet COSME programa je 2,3 milijarde evra za period od 2014. do 2020. godine i usmeren je na podršku i promociju preduzetništva. Usluge EEN mreže obuhvataju korišćenje EEN baze poslovne saradnje za prekogranično poslovno povezivanje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine, razvoja istraživačkih projekata, pomoć u vezi sa propisima EU kao dostavljanje informacija o mogućnosti korišćenja sredstava EU.