Inovacioni vaučeri za Zapadni Balkan: Prilika za mala i srednja preduzeća

30.05.2024

12. aprila 2024. godine, pokrenut je pilot program Inovacionih vaučera za Zapadni Balkan kao deo POLICY ANSWERS projekta (R&I POLICY making, implementation ANd Support in the WEsteRn BalkanS). Poziv za prijave biće otvoren do 26. juna 2024. godine (16:00).
Ovaj poziv je otvoren za mala i srednja preduzeća (MSP) koja posluju u regionu Zapadnog Balkana, dok će javne istraživačke institucije biti pružaoci usluga. Korisnik i pružalac usluga moraju biti iz različitih ekonomija Zapadnog Balkana za svaku prijavu.

Inovacioni vaučeri predstavljaju jednostavan direktni finansijski podsticaj koji omogućava MSP da pokriju deo troškova usluga koje pružaju javne istraživačke institucije.

Cilj pilot programa je stimulisanje istraživačkih i inovacionih aktivnosti pružanjem vaučera kvalifikovanim aplikantima, što će doprineti razvoju novih proizvoda, usluga i tehnologija, jačanju inovacija i ekonomskog rasta, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji u regionu.

POLICY ANSWERS se fokusira na politike i sisteme upravljanja istraživanjem i inovacijama (R&I) u Zapadnom Balkanu, dok pokriva aspekte obrazovanja, kulture, omladine i sporta. Projekat prati i podržava koordinaciju politika unutar EU-ZB saradnje, jačajući potencijal ZB za uspešno učešće u regionalnim i multilateralnim istraživačkim i inovacionim aktivnostima. Promoviše regionalnu saradnju u R&I i podržava umrežavanje i pristup informacijama i izvrsnosti.

Više detaljnih informacija o procesu prijave, kriterijumima, evaluaciji i selekciji unutar pilot programa Inovacionih vaučera za Zapadni Balkan dostupno je u nastavku ili u Vodiču za aplikante.

Više informacija na sajtu https://www.westernbalkans-infohub.eu/calls/western-balkans-innovation-voucher-scheme/