EU za prvi korak ka automatizaciji uvoza i izvoza

16.07.2019

Očekuje se značajno unapređenje kvaliteta servisa koje Uprava carina Srbije pruža poslovnoj zajednici i građanima. Automatizovani uvoz i izvoz podrazumevaju sprovođenje carinskih postupaka u bespapirnom okruženju, a njihova potpuna implementacija svakako je jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Rezultati EU projekta vrednog više od 1,5 milion evra, namenjenog pripremi za uvođenje automatizovanih postupaka uvoza i izvoza, koja je od suštinske važnosti za unapređenje poslovanja Uprave carina, predstavljeni su na završnom događaju u Privrednoj komori Srbije. Za sprovođenje ovog projekata Evropska unija donirala je 1.411.335 evra, dok je Republika Srbija učestvovala sa 156.815 evra.

Zahvaljujući pripremnom projektu, napravljen je prvi korak ka automatizaciji postupaka od koje se očekuje da značajno unapredi kvalitet servisa koji Uprava carina Srbije pruža poslovnoj zajednici i građanima i svrsta je u red visoko razvijenih carinskih administracija.

Tokom projekta ostvareni su planirani rezultati: sprovedeno je 19 obuka iz raznih oblasti, od strateškog planiranja i upoznavanja sa najboljom praksom pri sprovođenju EU carinskog zakonodavstva, do razvoja i implementacije IT sistema neophodnih za sprovođenje automatizovanog uvoza i izvoza. Pripremljeni su predlozi strateških dokumenata Uprave carina u vezi sa upravljanjem ljudskim resursima, organizacijom carinske službe i unapređenjem IT sistema.

Tokom projekta, poslovna zajednica na čiji će rad bitno uticati uvođenje automatizacije uvozno-izvoznih postupaka je kroz brojne seminare u Regionalnim privrednim komorama detaljno upoznata sa novinama koje ih očekuju. Obuke su organizovane i za carinske službenike koji takođe moraju biti spremeni za početak primene automatizovanih postupaka.

U aktivnostima projekta su učestvovali eksperti iz 10 država članica i država kandidata, a predstavnici Uprave carina i Ministarstva finansija su tokom studijskih poseta imali priliku da se uvere kako u praksi funkcioniše primena automatizovanih postupaka.

Automatizovani uvoz i izvoz podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Privrednicima će svakako najznačajnije biti to što puna primena ovih sistema, koja se očekuje do kraja 2023. godine, utiče na smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka, čime se povećava konkurentnost naše privrede.

Pored toga što vodi poboljšanju kvaliteta usluga Uprave carina Srbije zahvaljujući modernizaciji njenog IT sistema, automatizacija doprinosi zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu, poboljšanje aspekata sigurnosti i bezbednosti, ali i efikasnije punjenjenje budžeta.

Ministarstvo finansija, zajedno sa Upravom carina u svom sastavu, je značajan partner Evropskoj uniji, jer je odgovorno za upravljanje projektima. U sklopu istog ministarstva nalazi se i Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU, koji funkcioniše kao ugovorno telo i zadužen je za planiranje javnih nabavki, ugovaranje i sprovođenje svih projekata u okviru decentralizovanog sistema upravljanja EU fondovima. Do sada se pokazalo da Ministarstvo ima značajne logističke kapacitete i iskustvo u sprovođenju projekata, a ovo je jedan od uspešno završenih projekata, koji to i dokazuje.

Događaju povodom završetka projekta prisustvovali su predstavnici Uprave carina Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije, konsultantskog tima angažovanog na projektu, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici brojnih kompanija kojima su informacije o daljim koracima pri uvođenju automatizovanih postupaka značajne za dalji rad.

Izvor: PKS