Horizont 2020 – za finansiranje projekata u oblasti energetske efikasnosti obezbeđeno 112 miliona evra

15.03.2019

Evropska agencija za mala i srednja preduzeća Evropske komisije  (EASME) objavila je poziv za dostavljanje predloga projekata u oblasti energetske efikasnosti, inovacija i razvoja tržišta. Poziv se sprovodi u okviru EU programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020. Ukupan budžet za finansiranje projekata iz ovog poziva iznosi 112 miliona evra, a projekti se podnose elektronskim putem kroz 16 tema.

Na sledećem linku možete pogledati prezentacije sa info dana u Briselu koji je organizovan u cilju pripreme učesnika za učešće na pozivu.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 3. septembar 2019. godine.

Sve informacije o pozivu i uslovima konkurisanja možete pogledati ovde.

Program za istraživanje i inovacije Horizont 2020 je program EU za period od 2014. do 2020. godine, sa budžetom od oko 80 milijardi evra. Osnovna svrha ovog programa, koji je otvoren za veliki broj privrednih grana, je ubrzavanje realizacije ideje od laboratorije do tržišta. Na ovaj način Horizont 2020 doprinosi privrednom rastu, otvaranju radnih mesta i unapređenju konkurentnosti privrede. Cilj programa Horizont 2020 je osloboditi potencijal za privredni i opšte društveni razvoj koji leži u istraživanju i inovacijama, kako bi Evropa postala lider u naučnim istraživanjima, proizvodnji inovativnih proizvoda i usluga i kako bi se istraživački kapaciteti stavili u službu rešavanja savremenih društvenih izazova.