Poseta ruskih kolega iz Evropske mreže preduzetništva

28.03.2019

Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, u periodu od 27. do 29. marta, organizuje posetu ruskih kolega iz Evropske mreže preduzetništva, a u cilju razmene znanja i iskustva u organizaciji različitih aktivnosti koje se u okviru mreže sprovode, kao i podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku koji je održan u PKS, predstavljene su aktivnosti koje Komora kao koordinator Konzorcijuma EEN u Srbiji sprovodi, rezultati događaja koji su do sada organizovani preko mreže, kao i primeri dobre prakse koji se naročito odnose na unapređenje regionalne saradnje.

Bahit Kaskejev, načelnik odeljenja za međunarodnu saradnju Ruske unije inovaciono-tehnoloških centara,  je dao više informacija o institucijama koje su članice Konzorcijuma EEN Rusija, načinu funkcionisanja i pokrivanja široke mreže regionalnih partnera, kao i rezultatima koje je Konzorcijum ostvario u periodu od 2014. do 2017. godine.

Predstavnici Razvojne agencije Srbije su predstavili investicionu klimu u Srbiji, uslove i način privlačenja direktnih investicija, visini podsticaja koje investitori mogu da dobiju, kao i podršku koju RAS pruža izvozno orijentisanim kompanijama.

Na kraju sastanka je zaključeno da postoji prostor za proširenje saradnje između Konzorcijuma EEN Srbija i EEN Rusija i zajedničke organizacije događaja za kompanije iz obe zemlje.

Ruske kolege su danas posetile i Fond za inovacionu delatnost i tom prilikom je potpisan memorandum o saradnji između Fonda za podršku malih inovativnih preduzeća i Fonda za inovacionu delatnost. Memorandum je potpisan u cilju promocije i podrške ruskih i srpskih organizacija koje učestvuju u implementaciji inovacionih projekata.

Predstavnici Konzorcijuma EEN Rusija su takođe obišli Centar za transfer tehnologije-Univerziteta u Beogradu, gde su upoznati sa načinom rada ove institucije koja radi na razvoju, zaštiti i transferu tehnologija ka partnerima i investitorima.

Tokom trodnevne posete, predviđeno je da predstavnici ruskog EEN-a obiđu Novosadski sajam i upoznaju se sa aktivnostima Kongresnog centra u okviru sajma, kao i da posete vinariju Vino Kalem a.d. koja se nalazi u blizini Kruševca.