Poziv za učešće u EIT Climate-KIC programu PIONEERS INTO PRACTICE

22.05.2020

Učestvujte u EIT Climate-KIC programu Pioniri u praksi (Pioneers Into Practice) koji se ove godine realizuje deveti put, a četvrti put u Srbiji!

EIT Climate-KIC je najveće EU javno-privatno partnerstvo sa ciljem ublažavanja klimatskih promena i smanjenja emisije ugljenika. Zahvaljujući podršci Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), Climate-KIC aktivno deluje kroz mrežu od oko 400 partnera u 24 evropske države, među kojima dominiraju kompanije, visokoobrazovne i naučno-istraživačke institucije, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva.

Program Pioniri u praksi je najveći program profesionalne mobilnosti u Evropskoj uniji, sa ciljem unapređenja znanja u oblasti klimatskih promena i održivog razvoja.

Obuhvata:

 • online obuku o sistemu inovacija,
 • dve radionice,
 • grupni projektni zadatak u vezi sa realnim lokalnim klimatskim izazovom,
 • radnu praksu u trajanju 4-6 nedelja u nekoj od 19 evropskih zemalja (Bugarska, Češka, Estonia, Finska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Španija),
 • lično mentorstvo za unapređenje inovativnih veština i finansijsku podršku projekta za troškove boravka na radnoj praksi.

  U programu mogu učestvovati:

 • Pioniri – profesionalci koji rade u nekoj od relevantnih oblasti, žele da unaprede svoja znanja i veštine i koji će biti upućeni na radnu praksu u inostranstvo.
  Preduslov učešća: univerzitetska diploma, napredno znanje engleskog jezika (minimum B2) i najmanje 2 godine radnog iskustva u relevantnim oblastima, prebivalište u nekoj od zemalja koje učestvuju i spremnost da pohađa sve segmenate programa.
 • Domaćini – kompanije/institucije/organizacije koje žele da ugoste profesionalca iz inostranstva i angažuju ga na konkretnom projektu bez troškova. Domaćini su u obavezi da obezbede radne uslove i pruže podršku pioniru u definisanju i realizaciji radnog zadatka.
 • Vlasnici lokalnih izazova – kompanije/institucije/organizacije definišu lokalni klimatski izazov i pružaju podršku pionirima pri osmišljavanju i razradi rešenja, u okviru grupnog projektnog rada.

Usled uticaja pandemije COVID-19, program Pioniri biće ove godine implementiran u nešto izmenjenom formatu: uvodna radionica i grupni projektni zadatak biće online, dok radna praksa može biti realizovana u fizičkom obliku, ukoliko se stvore uslovi u međuvremenu.

Rok za prijavu učešća pionira je 01.06.2020. a domaćina 16.06.2020.

Pre popunjavanja prijave registrujte se u EIT Climate-KIC zajednici, otvaranjem tzv. Climate-KIC pasoša odnosno centralnog naloga koji vam omogućava da pristupite i ostalim EIT Climate-KIC edukativnim platformama.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, molimo vas da  kontaktirate: ivana.putnik@pks.rs.