Pregovaračko poglavlje 22 predstavljeno privrednicima u PKS

10.12.2019

Privredna komora Srbije je organizovala u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Evropskom mrežom preduzetništva, predstavljanje pregovaračkog poglavlja 22 u procesu pristupanja Srbije EU. Poglavlje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata – mogućnosti za privredu.

Predstavnici EU projekta Podrške razvoju sistema za sprovođenje kohezione politike govorili su o mogućnostima koje ova politika nudi privredi po pristupanju Evropskoj uniji.

Poglavlje 22 obuhvata propise koji se odnose na planiranje i sprovođenje kohezione politike EU, korišćenjem evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Reč je o uredbama kojima se definišu konkretni ciljevi kohezione politike EU za period 2014–2020, fondovi za njenu realizaciju (Evropski fond za regionalni razvoj, Evropski socijalni fond i Kohezioni fond), aktivnosti koje mogu biti finansirane (poput izgradnje i unapređenja infrastrukture, razvoja obrazovanja i stručnog usavršavanja, istraživanja, inovacija, preduzetništva itd.), principi i pravila  za pružanje podrške i iznos raspoloživih finansijskih sredstava, sa metodologijom/kriterijumima za utvrđivanje iznosa  podrške državama članicama EU.

Uspostavljanje sistema za upravljanje fondovima/programima u funkciji ukupnog razvoja države članice predstavlja okosnicu ovog poglavlja. Budući da je reč o sistemu koji treba da obezbedi efektivno, efikasno i vidljivo korišćenje fondova za potrebe realizacije ekonomskog i društvenog razvoja država članica, uspostavljanje ovog sistema – uključujući pitanja planiranja/programiranja, sprovođenja, praćenja i evaluacije i finansijskog upravljanja i kontrole – predstavlja značajan izazov.