Privrednici Srbije i Slovenije za više ulaganja i nova partnerstva

30.01.2019

Na Poslovnom forumu Srbija – Slovenija u Beogradu okupilo se više od 600 privrednika iz obe zemlje, koji poručuju da postoji obostrani interes za nova ulaganja i proširenje postojećih investicija. Predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Borut Pahor snažno su podržali jačanje ekonomskih veza, dok predsednici komora Marko Čadež i Boštjan Gorjup ističu da dve privrede mogu biti generatori razvoja i napretka zasnovanog na inovacijama i savremenim tehnologijama.

U interesu je Srbije da povećamo trgovinsku razmenu sa Slovenijom koja je premašila milijardu evra, kao i obostrana ulaganja, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavio otvaranje predstavništva PKS u Sloveniji početkom 2020. Čadež je podsetio da slovenački investitori u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi, kao i da budući investitori mogu da računaju  na  podršku, dobre poslovne rezultate i profit.
Ističe da se na skupu okupilo više privrednika nego na oba prethodna foruma održana u Ljubljani i Beogradu, što pokazuje koliki je zajednički interes za uspostavljanje i unapređenje poslovne saradnje.
Na forumu su, podsetio je Čadež, veliki srpski investitori u Sloveniji, kao što su Komtrejd, MK Grupa, Moji brendovi i Nektar. Naveo je i da srpski investitori koji uspešno rade u Sloveniji nameravaju da šire poslovanje. Srpske kompanije su do sada investirale u Sloveniji oko 400 miliona evra.
„Prvi put imamo najveći broj privrednika iz oblasti IT industrije, inovativnih tehnologija i turizma. Zakazano je više od 450 B2B razgovora“, rekao je Čadež.
Obraćajući se privrednicima dve zemlje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je da je u proteklih deset godina trgovinska razmena Srbije i Slovenije povećana za čak 2,5 puta.  „Odnosi Srbije i Slovenije su veoma važni“, rekao je predsednik i poručio da želi više investicija u Sloveniji iz Srbije, dok su slovenački preduzetnici uvek dobrodošli u Srbiju.  “Potpuno sam siguran da ovde možete više zaraditi nego u nekim drugim zemljama regiona i Evrope”, rekao je Vučić i podsetio da je više od 1. 600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiji.
 Vučić je zahvalio srpskim privrednicima što su u velikom broju došli na poslovni forum i istakao da se retko okupi toliki broj domaćih privrednika, čak i na forumima sa većim i ekonomski snažnijim zemljama, što jasno pokazuje interesovanje za slovenačko tržište.
Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je da postoji veliki potencijal  da se razvijaju poslovne veze dve države, a da je na političarima da obezbede mir i sigurnost, i da to očuvaju. Važno je, dodao je, da mi sami u regionu, koliko možemo, rešimo probleme i ubrzamo procese i reforme da bi ovde bio obezbeđen mir, sigurnost i predvidljiva poslovna atmosfera.
Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup ocenio je da Poslovni forum Srbija – Slovenija potvrđuje istorijsku saradnju dve zemlje i dokazuje da ne moraju samo velike sile poput Nemačke, Rusije ili SAD da budu generatori razvoja.
„Zahvaljujem Srbiji i srpskoj ekonomiji za istorijsku naklonost prema Sloveniji, ponosni smo na našu saradnju kao i na razvoj ljudskih i ekonomskih odnosa. Dokazali smo da motori razvoja nisu samo velike sile, Rusija, Nemačka ili SAD. Međutim, najveći deo odgovornosti za razvoj ostaje na nama, na razmenih dobrih praksi“, rekao je Gorjup.  Očekuje da će se pojaviti i nove poslovne ideje i uspostaviti nove oblasti saradnje i pozvao učesnike skupa da posete Sloveniju, bilo turistički bilo poslovno, jer je to prilika da se sklopi neki novi posao.
Privrednici Srbije i Slovenije takođe sa puno optimizma gledaju na buduću poslovnu saradnju.
Kompanija Nevena&allme cosmetics svoje proizvode izvozi u Sloveniju od 2014. godine, a direktorka Slobodanka Vlajičić kaže da je izvoz na slovenačko tržište stabilan i da je svake godine sve veći. Ta kompanija je, kaže, ispunila sve uslove proizvodnje bezbednog kozmetičkog proizvoda i izvoza na tržište EU.  „Pre pet godina to je bio veliki izazov i bili smo ponosni kada se naš, srpski kozmetički proizvod našao u prodavnicama kako Slovenije, tako i drugih zemalja EU“, rekla je Vlajičić i navela da je EU 2009. podigla proizvodnju kozmetičkih proizvoda na nivo proizvodnje leka što predstoji i u Srbiji. Kaže da je Slovenija pouzdan partner i što se tiče plaćanja, nabavake i kupovine proizvoda te kompanije.
Generalni direktor Comtrade u Sloveniji Klod Kolaro kaže da za IT kompanije ne postoje granice za razvoj kvalitetnog softvera.  „Generalno, za nas granice nisu problem, najveći izazov za sve nas danas je kako doći do kvalitetenog softverskog inženjera“, rekao je Kolaro. Naveo je da Comtrade, kao najveća investicija srpskih IT industrija na slovenačkom tržištu, trenutno zapošljava oko 600 ljudi, od čega njih 80 odsto radi internacionalne projekte sa slovenačkim inženjerima koji su sastavni deo te organizacije.
Smatra da postoji prostor za proširenje saradnje jer je Slovenija izuzetno napredno tržište ne samo u oblasti IT, nego i u drugim oblastima, a poslovan klima u toj državi je pozitivnu i pre svega prijateljska, tako da su investicije iz Srbije sigurno dobrodošle.
Andrej Lasič iz banke NLB kaže da je Srbija za slovenačku privredu jedna od najznačajnijih sa kojima srađuje i da postoji mnogo prostora za dalji rast.
Digitalizacija ekonomije i države, zelena ekonomija – reciklažna industrija  i turizam sa  akcentom na nove turističke proizvode i koncepte, kao što su glemping ili ’digitalni nomad’ bile su teme u fokusu foruma, centralnog panela i pratećih okruglih stolova.
Izvor: PKS