Smernice Evropske komisije za primenu zelenih koridora

30.03.2020

Smernice o upravljanju granicama objavljene 16. marta 2020. godine su naglašavale da granice moraju ostati otvorene za transport robe kako bi se osiguralo slobodno kretanje robe i kako bi se očuvali lanci snabdevanja.

Najznačajnije izmene Smernica objavljenje 23. marta 2020. godine:

  1. Kako bi se očuvao rad lanaca snabdevanja i obezbedilo funkcionisanje jedinstvenog tržišta za robu, traži se od država članica da odmah imenuju sve relevantne unutrašnje granične prelaze u okviru Trans-evrospke transportne mreže kao „granične prelaze“ za zelene trake– za kopneni (drumski i železnički), pomorski i vazdušni saobraćaj. Zemlje članice ne smeju praviti razliku između dobara namenjenih za njihovo tržište i dobara u tranzitu. Zelene trake su namenjene svim teretnim vozilima koja prevoze bilo koju vrstu robe.
  2. Posebno je naglašeno da se svi principi koji se odnose na transportne radnike iz ovih smernica odnose i na državljane trećih zemalja ukoliko su neophodni za slobodno kretanje robe.
  3. Date su smernice za ukidanje svih posebnih mera pojedinačnih država članicakoje se primenjuju po pitanju transporta roba u/iz/preko njihovih teritorija i uskladjivanje sa uspostavljenom Smernicom EU
  4. Pravila koja se tiču primene karantinskog zadržavanja profesionalnih vozača koji prevoze robu treba da se obustave i usklade sa pravilima Smernica EU (obustavljanje traženja doktorskih potvrda vozačima transportnih kompanija da su negativni na covid 19 virus – savetovan je jednostavni test provere telesne temperature vozača)
  5. Nisu potrebna dodatna uverenja da je vozač aktivan u međunarodnom transportu, osim već priznatih sertifikata. U slučaju da je sertifikatima/dozvolama istekao rok, prema dostavljenim Smernicama, ovo ne bi trebalo da bude smetnja za obavljanje posla do isteka trenutne krize izazvane covid 19 virusom. Izuzetno u slučaju nedostatka ovih dozvola/sertifikata, moguć je prevoz uz pismo poslodavca koji je i uputio vozača na put (Aneks 3 u dostavljenim Smernicama).
  6. Anex 2 smernica daje jasne preporuke poslodavcima, transportnim vozačima i nadležnim institucijama po pitanju održavanja higijenepre i u toku obavljanja transporta.

 

Ceo dokument pronađite OVDE