Srbija najviše napredovala u ekonomiji

19.04.2018

Srbija je najveći napredak ostvarila u ekonomiji, to pokazuje da se poslovni ambijent poboljšava i da će srpska privreda rasti još više, rekao je, u Privrednoj komori Srbije, Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji 

Fabrici je predstavio poslovnoj zajednici godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozvao privrednike da podrže sprovođenje ekonomskih reformi. Kako je istakao, tržišna ekonomija u EU treba da funkcioniše i u Srbiji, a privreda mora da se pripremi da izdrži pritiske tržišta koje ima 500 miliona potrošača i milijarde evra trgovinske razmene.
„Ohrabrujem poslovnu zajednicu da bude vrlo aktivna i podržava napore u reformama koje se sprovode u korist Srbije. Moramo zajedno da radimo kako bismo perspektivu proširenja ostvarili“, poručio je Fabrici privrednicima.

Šef Delegacije EU u Srbiji ocenio je da su ekonomski odnosi Unije i Srbije sve bliži, da svakim danom raste izvoz iz Srbije u EU koji sada iznosi tri četvrtine ukupnog srpskog izvoza, a da istovremeno toliko investicija dolazi iz Unije u Srbiju.

Govoreći o izveštaju koji se odnosi na napredak Srbije u ekonomiji, Fabrici je rekao da su fiskalni rezultati mnogo bolji, budžet je u suficitu, problematični krediti se smanjuju, izvoz je u porastu, kao i strane direktne investicije što, ocenjuje, predstavlja čitav niz pozitivnih signala, kao i da treba intenzivno raditi na povećanju privrednog rasta.

Srbija treba da nastavi reforme, među kojima je reforma javne uprave, pitanje javnih nabavki, konkurencije i smanjenja sive ekonomije.

„Moja ocena je da je Srbija potpuno posvećena svom cilju, a to je članstvo u EU“, kaže Fabrici.  Navodi da je ispunjavanje političkih kriterijuma jednako važno kao i  ekonomskih.

Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović rekao je da su osim  političkih i ekonomska pitanja ključna za pridruživanje Srbije EU, uključuju spremnost da Srbija postane deo otvorenog i konkurentnog tržišta.

U tom poslu, kaže, privrednici treba da ukazuju na probleme.

Vesoviće je rekao da je nova Strategija EU za Zapadni Balkan sa jasnim datumom pridruživanja dala vetar u leđa ne samo političkim predstavnicima nego i privredi u nastojanju da Srbija postane deo jedinstvenog tržišta EU.

Ističe da privrednici očekuju stabilnost i predvidivost u planiranju poslova, te da Srbija aktivno učestvuje u programu EU za mala i srednja preduzeća u nastojanju da im se omoguće isti mehanizmi podrške kao što ih imaju mala i srednja preduzeća u EU.

Radica Nusdorfer, šef Odeljenja za Evropske integracije i ekonomska pitanja, Delegacija EU u Srbiji detanjno je izložila ekonomska pitanja u Izveštaju EK o napretku Srbije.

IZVEŠTAJ

Beograd, 19. aprila 2018. – Sef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici predstavlja privrednicima u Privrednoj komori Srbije godisnji izvestaj Evropske komisije o Srbiji. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk