CONNECTO 2020: Virtuelna stvarnost – nova realnost poslovnog povezivanja

03.08.2020

U cilju podrške internacionalizaciji poslovanja domaćih preduzeća, od 28. do 30. jula održani su online b2b susreti čiji su koorganizatori u okviru Evropske mreže preduzetništva bili Privredna komora Srbije i Institut Mihajlo Pupin u saradnji sa kolegama iz EEN mreže BiH i regiona.

Važnost ovakvog načina povezivanja dobija na značaju s obzirom na izazove koje je pandemija virusa Korona stavila pred ceo svet. Iz tog razloga, većina događaja se organizuje online, što predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike.

Virtuelni sastanci organizovani u okviru događaja CONNECTO 2020, okupili su preko 300 učesnika iz 25 zemalja. Veliko interesovanje je vladalo i od strane srpskih kompanija, pa se tako u kratkom roku za ovaj vid poslovnog povezivanja prijavilo čak njih 82. Tokom tri dana sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način putem platforme identifikuju poslovne partnere, klijente i dobavljače i zakažu online sastanke.

Uz zahvalnost na pozivu za učešće koji su dobili od strane Privredne komore Srbije i EEN mreže, Milun Stanojević, vlasnik i direktor preduzeća Znam Co koje se bavi izvozom i uvozom delova namenjenih motorskoj i auto industriji, kao i poljoprivrednoj mehanizaciji, nakon online susreta je izjavio da se njegova firma delimično prilagodila novoj realnosti i da još predstoje tehnička prilagođavanja i edukacije za ovu vrstu komunikacije u budućnosti. On ističe da je PKS sa svojim stručnjacima munjevito reagovala i omogućila im da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci.
Što se tiče perspektive novog načina komunikacija i online susreta kao vida pomoći u traženju poslovnih partnera, on kaže: “ Online susreti itekako pomažu u pronalaženu novih partnera. Mogu slobodno reći da smo prijatno iznenađeni tehničkom organizacijom CONNECTO 2020, a pre svega kada pričamo o primeni tehnologije. Do sada  je to zaista najjednostavnije organizovano što se tiče pristupa i vođenja razgovora. “ Gospodin Stanojević sugeriše da je potrebno organizovati više edukacija na temu digitalnih platformi, kao i više virtuelnih poslovnih susreta.

Još jedan učesnik online poslovnih susreta CONNECTO 2020 je Ivana Čukanović PR CHI, koja se bavi proizvodnjom i prodajom čajeva pod brendom Zlatni čajevi. Ona ima iskustva sa online sastancima, zadovoljna je svojim učešćem, kao i celokupnom organizacijom i mogućnošću da se na ovaj način poveže sa ostalim učesnicima događaja. Prema njenom mišljenju ovakvi online susreti mogu dosta da pomognu u traženju novih poslovnih partnera: “ Naročito je lako komunicirati sa inostranim poslovnim partnerima koji su navikli na sažete i konkretne razgovore. Smatram da bi bilo veoma korisno da se ovakvi sastanci organizuju po delatnostima, npr.  proizvodnja hrane – distributer – veleprodaja – maloprodaja – špedicija – ugostitelji. To su povezane delatnosti koje se mogu direktno uvezati. Takođe, mislim da je neophodna i provera učesnika u zakonskom smislu.“

Online poslovni susreti u okviru događaja CONNECTO 2020 su organizovani u okviru Evropske mreže preduzetništva, a za sprovođenje usluga EEN mreže u Srbiji je  zadužen Konzorcijum EEN Srbija čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu: Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.